Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια: Εκαναν τη διαφορά!

Οι κάλπες μίλησαν και σε ψήφους και σε ποσοστά. Τα αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια που στήριξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναδεικνύονται στους κερδισμένους αυτών των εκλογών στη φωτιά της χειρότερης κρίσης για το οικονομικό και πολιτικό σύστημα.

Το ίδιο ισχύει και για τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΚΚΕ και ήταν ενισχυμένα. Η διαφορά είναι ότι στα ΜΜΕ το ΚΚΕ καταγράφεται, οι αντικαπιταλιστικές δυνάμεις όχι. Αυτό ισχύει και στον Πειραιά (στο πρώτο κατέβασμα) παρά την απώλεια της έδρας κυριολεκτικά πάνω στο νήμα. Ωστόσο, η επιτυχία των αντικαπιταλιστικών ψηφοδελτίων δεν μπορεί να κρυφτεί και συζητιέται παντού στους χώρους δουλειάς, στη νεολαία, στις γειτονιές -όχι μόνο στον Πειραιά, σε όλη την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να πει ότι δεν αποδοκιμάστηκε η πολιτική της και ότι θα συνεχίσει το δρόμο της. Αλλά η πτώση του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά στις περιφέρειες (όπως δείχνουν τα νούμερα σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές), ήταν τόσο ηχηρή, που δεν μπορεί να κρυφτεί. Όσο κι αν προσπαθούν για το αντίθετο διάφορα «παπαγαλάκια» στα ΜΜΕ μαζί με την ελίτ του επιχειρείν και των αγορών, που τρέμουν στην ιδέα τής «πολιτικής αστάθειας» για την εφαρμογή των απάνθρωπων μέτρων τους, η εικόνα είναι ανάποδη.
Το ΠΑΣΟΚ έχασε σχεδόν 1,15 εκατ. ψήφους κυρίως λόγο της μεγάλης αποχής. Οι δυνάμεις του ήταν μόλις το 1/3 του εκλογικού σώματος, έχασε σχεδόν 10% σε σχέση με πέρσι. Τα 2/3 δηλαδή το καταψήφισαν. Αλλά η δυσαρέσκεια δεν πήγε προς τα δεξιά.
Η ΝΔ έχασε σε σχέση με πέρσι πάνω από 560.000 "βαλτωμένη" στα χαμηλότερα ποσοστά ιστορικά. Το ΛΑΟΣ επίσης έχασε πάνω από 170.000 ψήφους. ΠΑΣΟΚ μαζί με ΝΔ και ΛΑΟΣ χάνουν σχεδόν 1,7 εκατ. ψήφους. Με την αποχή κοντά 40% που δείχνει την υπόκωφη αγανάκτηση, όπως και το υψηλό ποσοστό λευκών/άκυρων σχεδόν 9%
Αντίθετα η Αριστερά ανέβηκε και σε ποσοστά αλλά και σε ψήφους, σε αυτό το κλίμα. Πάνω από 62.000 ήταν οι επιπλέον ψήφοι για το ΚΚΕ και πάνω από 70.000 οι επί πλέον ψήφοι για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ανέβασαν σημαντικά τη συνολική παρουσία της Αριστεράς, με δεδομένη την αδυναμία στα αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ και τις απώλειές του (περίπου 26.000) να "μοιράζονται" σε ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και προς Κουβέλη, Αλαβάνο, Οικολόγους.
H αντιμνημονιακή Αριστερά στην Αττική έλαβε ποσοστό που υπερβαίνει το 25% κάτι που έχουμε να δούμε εδώ και δεκαετίες.
 Μπροστά σε αυτή την εικόνα όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου να φανεί ισχυρή δηλώνοντας ότι θα «συνεχίσει το δρόμο της», το μήνυμα που βγήκε από τις κάλπες είναι ότι θα πρέπει να περάσει πρώτα από το δρόμο της αντίστασης και των αγώνων, αποδυναμωμένη. Με την αντικαπιταλιστική αριστερά να πλασάρεται όλο και πιο δυνατή σε αυτή τη μάχη.
Το αποτέλεσμα με το Βατερλό ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, δείχνει ότι οι αγώνες για την ανατροπή της πολιτικής του Μνημονίου δεν γίνονται στο κενό και δεν πάνε χαμένοι. Δείχνει, ακόμα, πόσο σημαντική είναι πολιτικά η μάχη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, όπως φάνηκε ιδιαίτερα στο δήμο της Αθήνας. Δείχνει, επίσης, ότι το ρεύμα της ανταρσίας, της αριστεράς του αντικαπιταλισμού, αναδείκνυεται στην κεντρική πολιτική σκηνή ως ανερχόμενη δύναμη οργής και δράσης για τη νίκη των αγώνων, που θέλει συνέχεια...
·         Πιο συγκεκριμένα και αναλυτικά μπορείτε να δείτε την εικόνα στους σχετικούς πίνακες, από μια πρώτη επεξεργασία στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών και της Public Issue

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου