Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Απεργιακό μπαράζ που "μυρίζει" μπαρούτι

Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα. Όχι μόνο στο μέτωπο της οικονομίας, αλλά και στο μέτωπο των απεργιών, της κοινωνίας.
Τα νέα μέτρα περικοπών και λιτότητας, το άπλωμα της κρίσης με την υπαγωγή της Ιρλανδίας στο «μηχανισμό στήριξης», οι φόβοι για την Πορτογαλία και την Ισπανία...η γενίκευση των σκληρών μέτρων, γενικεύει και τις αντιδράσεις.
Ήδη στην Πορτογαλία τα συνδικάτα καλούν σε γενική απεργία την Τετάρτη 24/11 και η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και στην Ελλάδα.
Οι εργαζόμενοι σε όλες τις συγκοινωνίες συντονίζονται για κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις απέναντι στο νομοσχέδιο που βάζει μαχαίρι στις ΔΕΚΟ με αιχμή τα μέσα μαζική μεταφοράς. Στα καράβια οι ναυτεργάτες προχώρησαν στην πρώτη 24ωρη απεργία την Τρίτη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και οι απεργοί συνεχίζουν με νέα 48ωρη.
Στους εργαζόμενους στους δήμους που έβαζαν μπρος για την προοπτική απεργίας διαρκείας, ύστερα από την έναρξη των απεργιών την περασμένη Παρασκευή, η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ αργά το απόγευμα της Τρίτης αποφάσισε αναστολή με πρόταση ΠΑΣΚΕ (έβαλε το χεράκι του και το ΠΑΜΕ). Αλλά τίποτε δεν τελείωσε.
Στα δημόσια νοσοκομεία τα σωματεία καλούν σε δωρεάν εξετάσεις απέναντι στα μέτρα για χρεώσεις από 3-10 ευρώ και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.
Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα έξω από το υπ. Παιδείας και συζητούν απεργίες.
Οι φοιτητές αντιδρούν ήδη με κυλιόμενες καταλήψεις σε μια σειρά σχολές (πολλαπλασιάζονται) για το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου, που φέρνει το Μνημόνιο στην Παιδεία.
Στα ΜΜΕ οι αντιδράσεις συνεχίζονται, στο Σκάι, στην Απογευματινή και σε μεγάλους ομίλους όπως ΔΟΛ (συναυλία την Τρίτη) και τον Πήγασο κόντρα στις απολύσεις, με την ΕΣΗΕΑ να προετοιμάζει πιθανώς απεργιακή κινητοποιήση.
Η "Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση - ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ" συμπαραστέκεται, στηρίζει κι απλώνει τις μάχες που ανοίγουν και καλεί τους εργαζόμενους τους νεολαίους στον Πειραιά να σταθούν αλληλλέγγυοι, πέρα από τις κινδυνολογίες από τα "παπαγαλάκια" στα ΜΜΕ και τους συμβιβασμούς (και τις πιθανές ντρίπλες) συνδικαλιστικών ηγεσιών. Οι μάχες που ανοίγουν μας αφορούν όλους... και χρειάζεται να ενωθούν!!!
24ωρη Γενική Απεργία 15 Δεκεμβρίου...
ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ προχωρούν την Πέμπτη 25/11 σε 3ωρη 12-3μμ με τη συμμετοχή όλων των κλάδων, προτεοιμάζοντας την 24ωρη γενική απεργία που έχουν κηρύξει στις 15 Δεκεμβρίου ευελπιστώντας να μοιάζει με το σεισμό της 5ης Μάη.
Πιο συγκεκριμένα. Χωρίς μπλε λεωφορεία θα μείνει για 4 συνολικά ώρες η Αθήνα την Πέμπτη, καθώς οι οδηγοί θα ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους από τις 5 έως τις 7 το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
Την ίδια μέρα τετράωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα οι τεχνικοί της ΕΘΕΛ. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία θα πραγματοποιήσουν παράλληλα συλλαλητήριο στις 3 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Ακινητοποιημένοι θα μείνουν από τις 12 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και οι συρμοί του ΟΣΕ λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στη στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεδριάσουν την Τετάρτη στις 2.30 μ.μ. προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση τους στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, τις μετατάξεις, αλλά και τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.
Στο μεταξύ προς απεργία διαρκείας βάδιζαν οι εργαζόμενοι στους δήμους αλλά στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ αργά την Τρίτη το μεσημέρι αποφασ΄σιτηκε αναστολή αντί κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της, με πρόταση ΠΑΣΚΕ με τις πλάτες του ΠΑΜΕ.
Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών το μεσημέρι της Τρίτης επικράτησε μικρή ένταση, ενώ οι συνδικαλιστές δεν κατόρθωσαν να συναντηθούν με τον υπουργό.
Διάφοροι "μηχανισμοί" συκοφάντησης είχαν ήδη κινητοποιηθεί. Εκτός από τους χρυσοκάνθαρους στα ΜΜΜΕ. στον Πειραιά η προϊσταμένη της εισαγγελίας Κ. Βαρδάκη διέταξε ήδη κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και από ποιους, για τη μην αποκομιδή απορριμμάτων.
Η ΑΔΕΔΥ θεωρεί την σημερινή συγκέντρωση της ΠΟΕ ΟΤΑ απαρχή των κινητοποιήσεων και υπενθυμίζει τη στάση εργασίας Α.Δ.Ε.Δ.Υ. - Γ.Σ.Ε.Ε την Πέμπτη 25/11/2010 και την 24ωρη απεργία στις 15/12/2010 που αποφασίστηκαν στην κοινή συνεδρίαση των προεδρείων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την περασμένη Πέμπτη.
Στα καράβια η πρώτη 24ωρη απεργία ξεκίνησε την Τρίτη. Στον αντίποδα 20ήμερη αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΝΟ στην ακτοπλοΐα και σύσταση κοινής επιτροπής ώστε να συζητηθούν όλα τα προβλήματα του κλάδου, πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Α. Βεντούρης. Βασικό αίτημα της ΠΝΟ είναι η υπογραφή ΣΣΕ για το 2010.
Στα ΜΜΕ "ψήνονται"... απεργίες. Με αφορμή την ανακοίνωση της διοίκησης του ΣΚΑΙ για περικοπές των μισθών κατά 10% και για ανάγκη υπογραφής νέων Συμβάσεων το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη συνεδρίασή του χθες το βράδυ, συγκάλεσε επειγόντως για σήμερα τη Διασωματειακή Επιτροπή ενώ σε συνεργασία με τα σωματεία των άλλων εργαζομένων, θα συγκαλέσει αμέσως Γενική Συνέλευση των συναδέλφων στον Όμιλο Αλαφούζου.
Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση
Η ΓΣΕΕ θα προτείνει την διεξαγωγή απεργιακής κινητοποίησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το 2011 κατά των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζουν διάφορες κυβερνήσεις, είπε την Τρίτη εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.
"Προσπαθούμε να πετύχουμε έναν πανευρωπαϊκό συντονισμό. Θα προτείνουμε να προχωρήσουμε σε απεργία πανευρωπαϊκή για το νέο έτος", δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης.
"Μόνοι τους οι Ιρλανδοί και οι Έλληνες και οι Πορτογάλοι δεν πετυχαίνουμε τίποτα", πρόσθεσε.
Απαισιόδοξος σχετικά με το μέλλον των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώνονται σε όλη την Ευρώπη, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος σε συνέντευξή του την Τρίτη στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο.
«Το τοπίο ήταν, εξακολουθεί να είναι και θα είναι για αρκετά χρόνια ακόμα ζοφερό. Τα επικαιροποιημένα μνημόνια αντί να βελτιώνουν την κατάσταση, τείνουν να την καθιστούν χειρότερη», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αναφέρεται κυρίως «στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπου ενώ το αρχικό μνημόνιο το οποίο ετέθη υπόψη της εθνικής αντιπροσωπείας και ανεξαρτήτως αν το διάβασαν, πάντως το ψήφισαν οι βουλευτές, είχε μια διατύπωση ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις δύνανται να αποκλίνουν και οι όροι και οι προϋποθέσεις θα ορίζονται με υπουργική απόφαση, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο του Αυγούστου και στο τωρινό, γίνεται μια σιδηρά αναφορά, που ορίζει ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να κάνει νομοθέτηση χωρίς "επαχθείς περιορισμούς».
ΠΗΓΕΣ-Στοιχεία: in.gr, ethnos.gr, imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου