Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Πόσα ΚΑΠΗ..."αξίζει" ο μισθός του Γ.Προβόπουλου;

Με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα μικρά παιδιά, τα βάζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Προβόπουλος στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική που έδωσε στη δημοσιότητα.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών του «Καλλικράτη» είναι οι πρώτες που δέχονται αυτές τις επιθέσεις.
Είναι παραμύθι αυτό που υπόσχονται με τυμπανοκρουσίες υποψήφιοι, σαν τον Γ. Μίχα που κατεβάζει το ΠΑΣΟΚ ή τον υποψηφίο της ΝΔ Γ.Μιχαλολιάκο και τον ακροδεξιό υποψήφιο του ΛΑΟΣ Π.Μαντούβαλο, ότι δηλαδή θα φτιάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο για τον απλό κόσμο στις γειτονιές του Πειραιά.
Με τι; Με το «τσεκούρι» του αρχι-αντεροβγάλτη της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλου;
Μεταξύ των ρηξικέλευθων προτάσεων του αρχιτραπεζίτη της ΤτΕ είναι: κατάργηση των ΚΑΠΗ ή αναστολή ορισμένων δραστηριοτήτων (όπως εκδρομές και δωρεάν διακοπές για μια 5ετία), κλείσιμο δημοτικών ΜΜΕ με εκατοντάδες δημοσιογράφους, τεχνικούς διοικητικούς που εργάζονται εκεί (π.χ. Κανάλι 1 στον Πειραιά), συγχώνευση καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης, περικοπές στα ΤΕΙ, αύξηση εισιτηρίων του ΟΑΣΑ, μέχρι και μείωση των δαπανών για τη μεταφορά των μαθητών στην περιφέρεια. 
"Μείναμε έκθαμβοι με την επιστημονικότητα της προχθεσινής έκθεση του προέδρου της ΤτΕ, σχολιάζε στην "Ανταρσία στο Λιμάνι" ένας φίλος. "Για τα χάλια φταίνε τα ΚΑΠΗ και... ενδεχομένως οι σχολικές εκδρομές, το "μαλλί της γριάς" και τα αδήλωτα χαρτζιλίκια των παπούδων προς τα εγγόνια ακόμα και ο... κακός μας ο καιρός". Τραγελαφικές καταστάσεις.
Ο Προβόπουλος που θεωρεί ότι τα ταμεία δεν έχουν λεφτά γιατί οι συνταξιούχοι έχουν το θράσος να ζουν πολύ είναι από τους πιο καλά αμειβόμενους διοικητές των κεντρικών τραπεζών στον κόσμο, σύμφωνα με το Reuters.
«Ο κατάλογος που καταρτίστηκε από το πρακτορείο ειδήσεων έδειξε ότι ο Προβόπουλος κερδίζει 362.500 ευρώ, ή 465.885 δολάρια ετησίως, έναντι 345.252 ευρώ που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Βέβαια στις αρχές της περασμένης χρονιάς ο Γ. Προβόπουλος είχε προχωρήσει κι αυτός σε μία κίνηση «καλής θέλησης», αφού ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη μείωση του μισθού του κατά 20%, προκειμένου να θέσει πρώτος το παράδειγμα για την ανάγκη περικοπής των δημοσίων δαπανών. «Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση για τους δύσκολους καιρούς στους οποίους βρισκόμαστε», δήλωσε. Το μήνυμα είναι σαφές: Μας λένε, "οι θυσίες είναι για όλους". Κουραφέξαλα!
Ο Γ. Προβόπουλος θα παίρνει «μόνο» δέκα πέντε φορές περισσότερα από τον μέσο εργαζόμενο...
Ειδικά για τις αποδοχές στην ΤτΕ είχε τεθεί το θέμα και παλιότερα. Το ίδιο και για τις απολαβές των αξιωματούχων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόσο για το ζήτημα της αυτοτελούς φορολόγησης όσο και για το συνολικό ύψος αποδοχών, σε σχετικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών της Αριστεράς.
Στο ερώτημα προς τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ αναφερόταν το… εξωπραγματικό ποσό των 4.051.949 ευρώ, χωρίς όμως να γίνεται γνωστό από πού προκύπτει, από κινητές αξίες, συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων ή από οτιδήποτε άλλο, αναφέρουν δημοσιεύματα στον οικονομικό τύπο.
Οι αναγκαίες επιχορηγήσεις του κράτους στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν πετσοκοπεί ήδη 30% το 2010. Την ερχόμενη τριετία προβλέπεται πέσει μαχαίρι της τάξης του μισού δισ. ευρώ.
Κι όμως ο διοικητής της ΤτΕ δεν λέει λέξη για τη διάλυση που προκαλεί στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και φυσικά δεν λέει λέξη για τις δικές του αμοιβές, για τα δικά του "χρυσά προνόμια".
Η "Ανταρσία στο Λιμάνι" μπαίνει δυνατά σε αυτή τη μάχη στηρίζοντας και οργανώνοντας το άπλωμα κάθε αγώνα της περιοχής: 
Για να μην μπει χέρι, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στα μικρά παιδιά, από τους τραπεζίτες που λυμαίνονται τις κοινωνικές υπηρεσίες για να κλείσουν τις "τρύπες" των υπέρογκων τόκων τους -κι από τους δημοτικούς υπηρέτες τους, τύπου Μίχα, Μιχαλολιάκου, Μαντούβαλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου