Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Δεν θέλουμε στον Πειραιά δήμαρχο-εφοπλιστή

Συνέντευξη του Θανάση Διαβολάκη στην "Εργατική Αλληλεγύη"
Η πρόθεση του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου να διεκδικήσει το Δήμο του Πειραιά, με τις «ευλογίες» του μητροπολίτη και τη στήριξη τμημάτων των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη και χαρακτηριστική τόσο για την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος και τα σχέδια μετάλλαξής του όσο και για τον πόλεμο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης.
Οι ισχυρές αντιστάσεις των εργαζομένων στις βάρβαρες, αντεργατικές μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει το πολιτικό σύστημα σε βαθιά κρίση κι αυτό αναγνωρίζεται πια από όλους. Δεν μπορούν οι από πάνω να κυβερνούν όπως πριν.
Έχουν αλλάξει πέντε κυβερνήσεις τα τέσσερα τελευταία χρόνια, διαλύθηκε ο δικομματισμός, απαξιώνεται το πολιτικό προσωπικό του συστήματος. Δείγμα της κρίσης στη ΝΔ είναι και η στήριξη που έδωσε στην υποψηφιότητα Μώραλη-Μαρινάκη στον Πειραιά, ο γνωστός για το ξεπούλημα της δημόσιας εκπαίδευσης στα ιδιωτικά συμφέροντα υπουργός Παιδείας, Αρβανιτόπουλος, τραβώντας το χαλί κάτω απ’ τα πόδια του χαϊδεμένου παιδιού της ΝΔ δήμαρχου, Μιχαλολιάκου.
Παρά τις στενές σχέσεις του Β.Μιχαλολιάκου με το Σαμαρά και παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος εφάρμοσε με ζήλο τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Τώρα όμως οι μεγάλοι καπιταλιστές δείχνουν ότι δεν τους φτάνει πια να έχουν πολιτικούς και διαχειριστές που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, θέλουν να διοικήσουν οι ίδιοι με τους πολύ έμπιστους ανθρώπους τους.
Είναι πρόκληση για τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους αυτής της πόλης, τα ίδια τους τα αφεντικά που τους έριξαν στην ανεργία, που μείωσαν τους μισθούς τους, που τους αφήνουν απλήρωτους και καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, που διέλυσαν το ΝΑΤ, να διεκδικούν τώρα την ψήφο τους «για να τους σώσουν».
Είναι πρόκληση για όλους τους δημοκράτες Πειραιώτες, το μεγάλο κεφάλαιο που είναι υπεύθυνο για τη σημερινή καταστροφή, που ενισχύει τη ναζιστική Χ.Α. για να διαλύσει το σωματείο των εργαζομένων στη Ν/Ε Ζώνη, αυτοί που δεν πληρώνουν ούτε ευρώ φόρο και τσεπώνουν εκατομμύρια κρατικές επιχορηγήσεις, τα αφεντικά που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να κερδίσουν, να εμφανίζονται ως σωτήρες. Δεν θα τους περάσει!
Η υποψηφιότητα Μώραλη – Μαρινάκη δείχνει και τα σχέδια των εφοπλιστών να βάλουν στο χέρι όλο τον Πειραιά. Θέλουν να μετατρέψουν όλο το λιμάνι και την ευρύτερη παραλιακή ζώνη του Πειραιά, απ’ τη σχολή Δοκίμων ως το Πέραμα, σε «ειδική οικονομική ζώνη» σκληρής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, όπως το εργασιακό γκέτο που έχει στήσει σήμερα η COSCO, με μισθούς και εργασιακές σχέσεις Κίνας.
Το λιμάνι
Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ στην οποία προχωρά γρήγορα η κυβέρνηση θα σημάνει την παράδοση μιας σημαντικής υποδομής και τον έλεγχο του εισαγωγικού-εξαγωγικού εμπορίου από τις πολυεθνικές. Θα κόψει την πρόσβαση στη θάλασσα για το λαό, θα μετατρέψει τους ταξιδιώτες και τους κατοίκους των νησιών σε ομήρους, θα αυξήσει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Τα κέρδη από το λιμάνι θα είναι για το κεφάλαιο. Στην εργαζόμενη πλειοψηφία θα μείνουν η φτώχεια, η ανεργία, η ταλαιπωρία, η περιβαλλοντική επιβάρυνση, το κόστος.
Ποια πρέπει να είναι η απάντηση του κινήματος και της Αριστεράς σ’΄αυτές τις εξελίξεις;
Όχι βέβαια το «μέτωπο» που στήνει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά Θ. Δρίτσας με τη ΔΗΜΑΡ που συγκυβερνούσε μέχρι πέρσι με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τι πολιτική θα εφαρμόσει ένας συνδυασμός ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά; Του ΣΥΡΙΖΑ που είναι, όπως ισχυρίζεται, κατά των μνημονίων και του «Καλλικράτη» ή της ΔΗΜΑΡ που είναι υπέρ τους;
Η επίθεση του κεφαλαίου στους εργαζόμενους είναι ξεκάθαρη. Ξεκάθαρη πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζόμενων και της Αριστεράς. Δεν θα συμμαχήσουμε με τη Σκύλλα για να γλιτώσουμε απ’ τη Χάρυβδη. Δεν χρειαζόμαστε μια Αριστερά που υποχωρεί και δίνει διαπιστευτήρια στο σύστημα για να κυβερνήσει.
Οι εργαζόμενοι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε τη δική μας απάντηση στην κρίση, με βάση τις δικές μας ανάγκες σε ρήξη με τις πολιτικές του κεφαλαίου. Η «Ανταρσία στο Λιμάνι» πήρε την πρωτοβουλία για συντονισμό εργατικών σωματείων και καλεί σε παμπειραϊκό πανεργατικό ξεσηκωμό ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, για λιμάνι δημόσιο με εργατικό έλεγχο, για τις ανάγκες του λαού και όχι των εφοπλιστών και του κεφαλαίου.
Γι’ αυτούς ο Πειραιάς είναι ένα φιλέτο που θέλουν να μασήσουν. Ο δικός μας Πειραιάς είναι πόλη του αγώνα και της ανατροπής.
Θανάσης Διαβολάκης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, επικεφαλής της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου