Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Παρέμβαση για τα σαπιοκάραβα της ακτοπλοϊας


Τρεις μέρες μετά το στουκάρισμα του πλοίου "Ιεράπετρα" στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, άλλη μια παρέμβαση για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα, από τέσσερα αυτοδιοικητικά σχήματα που υποστηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δραστηριοποιούνται σε περιοχές που είτε έχουν λιμάνια στα οποία παρουσιάζεται το πρόβλημα, είτε σε περιοχές με μεγάλη παροικία νησιωτών. Αυτή τη φορά μοιράστηκε κείμενο στον αγώνα μπάσκετ Νίκη Αμαρουσίου-Πολυκράτης Σάμου, στους προσερχόμενους θεατές.

"Ήμασταν μέσα στο δρομολόγιο που σημειώθηκε το ατύχημα, τα είδαμε όλα", "σας θυμόμαστε και από την προηγούμενη παρέμβαση στο Ίλιον", "πρέπει να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά", έλεγαν μεταξύ άλλων μερικοί από τους προσερχόμενους στο συνεργείο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αποτελούσαν Ικαριώτες και μοίραζε το κείμενο.
το κείμενο που μοιράστηκε
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΦΕΡΕΤΡΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΑΜΙΝΑ
Εφιαλτικές μνήμες από το παρελθόν για όλα τα νησιά του νομού Σάμου (Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι) ξύπνησε η απόσυρση του νέου σε ηλικία πλοίου που εξυπηρετούσε τη γραμμή και η αντικατάστασή του, με το σχεδόν 40χρονo σαπάκι «Ιεράπετρα», που γέρνει από τη μια πλευρά, λόγω μετασκευών.
Υπενθυμίζουμε ότι τη γραμμή αυτή εξυπηρετούσε το «Εξπρές Σαμίνα», το ναυάγιο του οποίου κόστισε 80 ανθρώπινες ζωές, με το νομό να μετράει 37 φέρετρα. Με το «επιχείρημα», ότι το καλό πλοίο καίει πολλά καύσιμα, ενώ το σαπάκι κάνει οικονομία, καταδικάζονται σαν υποψήφιοι ναυαγοί και θύματα, όχι μόνο οι ακριτικοί πληθυσμοί των νησιών, αλλά και όσοι επιλέξουν να μετακινηθούν ακτοπλοϊκώς σαν παραθεριστές. Δεν είναι «τοπικό» πρόβλημα του νομού, είναι «φάμπρικα» που θα ανοίξει παντού, σε ακτοπλοΐα, σιδηρόδρομο, αεροπορικές και οδικές συγκοινωνίες, καθώς αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής των τροϊκανών. Είναι οι ίδιοι λόγοι που χειροτερεύουν συνεχώς την ποιότητα της ζωής μας σε όλα τα επίπεδα, που οδηγούν σε κινητοποιήσεις, σαν διαμαρτυρία για τις περικοπές.
Oι ανακοινώσεις για τις άγονες γραμμές που συνοδεύονται με νέες επιδοτήσεις στους εφοπλιστές και τα υπέργηρα σαπάκια τους αποτελούν πρόκληση. Συνεχώς προσθέτονται και νέες διαμαρτυρίες από τις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας για την κατάσταση στην ακτοπλοΐα που επιδεινώνεται ραγδαία.
Ήδη στη Χίο διαμαρτύρονται για τα λιγότερα δρομολόγια που έχουν, ενώ παραμονή πρωτοχρονιάς το 40χρονο Άγιος Γεώργιος χάλασε στην Κύθνο και οι 275 επιβάτες του, μεταφέρθηκαν 12 ώρες μετά με άλλο πλοίο. Στη Λήμνο το επίσης υπέργηρο Aqua Maria χτύπησε στο λιμάνι και η τοπική κοινωνία κινητοποιείται. Αντί για λεφτά και επιδοτήσεις σε εφοπλιστές και τραπεζίτες, να «χτιστούν» νέα και ασφαλή καράβια, όχι για να γίνουν δώρα στους εφοπλιστές, αλλά να δουλεύουν κάτω από τον έλεγχο της κοινωνίας.
Μπροστά στα κέρδη εφοπλιστών, τραπεζιτών, τοκογλύφων, δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές. Όχι μόνο αδιαφορούν, αλλά είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τα εργασιακά προβλήματα των ναυτεργατών, για τα ναυτικά ατυχήματα σε εμπορική ναυτιλία, κρουαζιέρα, ακτοπλοΐα (Ιταλία-Costa Concordia, Ελλάδα Εξπρές Σαμίνα, Iron Antonis, Sea Diamond κλπ).Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές κινητοποιήσεις από συλλόγους νησιωτών και εργατικά σωματεία, που πρέπει να κλιμακωθούν και να συντονιστούν με όλους τους αγώνες ενάντια στην πολιτική τρόικας – κυβέρνησης.
Γι άλλη μια φορά στεκόμαστε στο πλάι τόσο των ναυτεργατών, όσο και των νησιωτών που αγωνίζονται εναντίον της μαφίας της θάλασσας, στο πλάι των πολιτών που διεκδικούν ασφαλείς δημόσιες συγκοινωνίες. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε κάθε αγώνα που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Εντάσσουμε τις κινητοποιήσεις αυτές μέσα στο συνολικό κύμα αγώνων, ενάντια στις τροϊκανές πολιτικές, αγωνιζόμενοι για έξοδο από ευρώ - ΕΕ, άρνηση πληρωμής, διαγραφή του χρέους και για την ανατροπή όσων είναι υπεύθυνοι για τις πολιτικές επιλογές που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο.
*ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΥΠΕΡΓΗΡΟ ΠΛΟΙΟ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΓΡΑΜΜΗ
*ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ, ΣΥΧΝΕΣ, ΦΤΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ανυπόταχτη Πετρούπολη
Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση Πειραιά-Ανταρσία στο Λιμάνι
Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας
Ανταρσία στο Αιγαίο – αντικαπιταλιστική αριστερά (Περιφέρεια Β. Αιγαίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου