Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η Ανταρσία στο λιμάνι συνεχίζεται




Μέσα σε κλίμα αγωνιστικής διεκδίκησης βρέθηκαν απεργοί και συμπαραστάτες τη Δευτέρα το βράδι και τα ξημερώματα της Τρίτης στο λιμάνι στην απεργία των ναυτεργατών.
Το βράδι της Δευτέρας η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μετά την ανακοίνωση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γ. Διαμαντίδη, για πολιτική επιστράτευση των απεργών, αποφάσισε η  απεργία να συνεχιστεί κανονικά στον λιμάνι του Πειραιά μόνο -και έδωσε ραντεβού περιφρούρησης 6 πμ της Τρίτης.
Αλλά την Τρίτη το πρωί αποφάσισε αναστολή της απεργίας με πρόταση των μελών του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), αδειάζοντας τον αγώνα χωρίς να κάνει τίποτε για να απλωθεί η συμπαράσταση, μολονότι στα χαρτιά είχε βγάλει 24ωρη απεργία το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. 
Η απεργία αναστάλθηκε, αλλά οι συλλογικές συμβάσεις ακόμα δεν έχουν υπογραφεί. Αυτό μπορεί να φέρει νέο απεργιακό γύρο στα καράβια
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ  και η ΑΡΙΣΤΕΡΗ  ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ' ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ  είναι σύντροφοι καθε αγωνιζόμενου  εργαζόμενου.Έτσι και αυτή τη φορά   διαδήλώνοντας  μαζί με τους ναυτεργάτες  τα στελέχη της συμμετείχαν παράλληλα στην περιφρούρηση  της απεργίας και στη  συγκέντρωση διαδήλωση στις 06:00 το  πρωϊ στην πλατεία Καραϊσκάκη στο λιμάνι του Πειραιά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την προκλητική αντιδημοκρατική και αντεργατική απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προβεί σε πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, η κυβέρνηση του Μνημονίου, που έχει υπογράψει την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, που έχει απαγορεύσει τις αυξήσεις των μισθών, που θεωρεί εχθρική κάθε εργατική κινητοποίηση και «νόμο» τα αιτήματα των εργοδοτών, να προχωρά στη «νέα εποχή» με το σκουριασμένο οπλοστάσιο των πλέον αντιδραστικών πλευρών του ελληνικού κράτους.
Το μαχόμενο εργατικό κίνημα, όλοι οι εργαζόμενοι και οι νέοι πρέπει να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό των ναυτεργατών:
-   Για να μην περάσει, να ακυρωθεί στην πράξη, η πολιτική επιστράτευση, να συνεχιστεί η απεργία στα καράβια.
-   Για να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς, να σπάσει το «απαγορευτικό» του Μνημονίου, που επιδιώκει να καταργήσει κάθε μισθολογική αύξηση.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΠΝΟ: Νέα 48ωρη απεργία!!! ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ (6:30 μμ σταθ. ΗΣΑΠ)

Τη Δευτέρα στις 6.30μμ στον Ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ οργανώνει πικετοφορία αλληλεγγύης στην απεργία στα καράβια. Καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πειραιά, ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλοι συμπαραστάτες.
Οι Ναυτεργάτες συνεχίζουν για 7η μέρα την απεργία τους για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και κλιμακώνουν.Το ΔΣ της ΠΝΟ αποφάσισε νέα 48ωρη απεργία από τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης 30/11 έως τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης 2/12. Η απόφαση ήταν με ψήφους 11 υπέρ και 4 κατά.

Οι συκοφαντίες και οι απειλές για επιστράτευση δίνουν και παίρνουν... Μολών Λαβέ, λένε οι απεργοί ναυτεργάτες! 
Χρειάζονται συμπαράσταση στην απεργία διαρκείας. Οι απεργοί δεν είναι μόνοι. Την ώρα μάλιστα που βγαίνουν σειρά από απεργίες και σε άλλους κλάδους

Η κυβέρνηση απειλεί ότι θα προχωρήσει σε επιστράτευση, αλλά άλλο είναι το θέλω κι άλλο το μπορώ. Με τους φορτηγατζήδες το καλοκαίρι έφαγε τα μούτρα της, η επιστράτευση έγινε τσαλακωμένο χαρτί. Το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα!

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πιθανής επιστράτευσης ο αρμόδιος υπουργός κ. Διαμαντίδης τόνισε ότι αν δε λήξει η απεργία, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την υφιστάμενη κατάσταση. "Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια...." δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν άταφοι νεκροί...", ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων... "υπάρχει αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση".

Καμαρώστε δήλωση του "σοσιαλιστή" κυβερνητικού βουλευτή της Α¨Πειραιά Δημήτρη Καρύδη. 

Στους ρ/σ, Flash και Βήμα fm, τόνισε ότι η συνεχιζόμενη απεργία των Ναυτικών έχει οδηγήσει την Νησιωτική Ελλάδα σε αποκλεισμό και απομόνωση, ξεπερνώντας κάθε όριο αντοχής.
Ο βουλευτής ζητώντας από τις Ενώσεις των εφοπλιστών και της ΠΝΟ να λύσουν άμεσα το μεγάλο αυτό θέμα με διάλογο και όχι εις βάρος των νησιωτών μας ζητόντας παράλληλα  από την Κυβέρνηση και από τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Διαμαντίδη, να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες τους ώστε, με κάθε τρόπο, να ομαλοποιηθεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που έχει φέρει σε απόγνωση τους νησιώτες μας.
* Την Τρίτη προχωρούν σε 24ωρη απεργία όλες οι ενώσεις εργαζομένων στα ΜΜΕ, με συγκέντρωση 11 π.μ. έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας & Βουκουρεστίου).

* Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ την Τρίτη και την Τετάρτη


Διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Πειραιά τη Δευτέρα. Θα είμαστε εκεί.

 http://gatouleas.wordpress.com/


Η κατάσταση στον Πειραιά είναι τραγική.

Κάθε πεζόδρομος, κάθε πλατεία, κάθε τετραγωνικό καταλαμβάνεται από καρέκλες, πέργκολες, διαχωριστικά και πάσης φύσεως «κινητά» συμπράγκαλα του κάθε καφέ.
Στο Πασαλιμάνι, στην πλατεία Κοραή, στη μαρίνα Ζέας, στο Τουρκολίμανο αλλά και σε κάθε πεζόδρομο (όπως στην Καραΐσκου, Κολοκοτρώνη κλπ) ξεφυτρώνουν τερατουργήματα.
Τελευταίο «πεσκέσι», η πιτσαρία στη διασταύρωση Καραΐσκου και Β. Γεωργίου, κάτω από το Δημαρχείο. Όπου στην κυριολεξία έχει «χτίσει» την πρόσβαση στην πλατεία από ένα σύμπλεγμα βιδωμένων τραπεζιών, διαχωριστικών, διαχωριστικών, φωτιστικών και γλαστρών, αφήνοντας ένα υποτυπώδη διάδρομο 1,5 μέτρου!!
Οι επαγγελματίες του διπλανού κτιρίου ανησυχούν όχι μόνο για την ασφάλεια και το τζίρο της δουλειάς τους, αλλά και σαν πολίτες που θέλουν να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτούς τους ελάχιστους, πλέον, δημόσιους χώρους… και πώς να μην συμπάσχεις μαζί τους.
Σε περίπτωση κινδύνου, δεν υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης πυροσβεστικής ή ασθενοφόρο. Αλλά και στο εμπορικό τμήμα, ποιος δεν ξέρει την πασαρέλα; Τώρα που παρατιούνται οι καφετέριες, μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο στη θέση τους; Το περίφημο Catamaran είναι κλειστό δυο χρόνια τώρα, μπορεί να το πάρει κάποιος και να το κάνει πχ παπουτσάδικο, ρουχάδικο ή κάτι άλλο εκτός καφέ; Η μετατροπή ενός πεζόδρομου σε «αποκλειστικό» διάδρομο καφετεριών, ρημάζει κάθε άλλη δραστηριότητα. Ακόμα και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά έφτασε να διαμαρτύρεται για αυτή την κατάσταση.
Η απερχόμενη δημοτική αρχή, γνωρίζοντας το παράνομο του εκτρώματος αυτού, δοκιμάζει να το νομιμοποιήσει!
Τη Δευτέρα συγκαλεί Δημοτικό Συμβούλιο στις 3 το μεσημέρι με θέμα «Τοπική Ανάπλαση της Πλατείας Κοραή» με σκοπό να ξηλώσει παρτέρια πράσινου και περίπτερα ώστε να νομιμοποιήσει τα «δικά της παιδιά».
Ας πάει στον αγύριστο το ελάχιστο πράσινο που έχει απομείνει στον Πειραιά…
Ας πάνε στον αγύριστο οι 20-30 επαγγελματίες που προσπαθούν να δουλέψουν σε αυτή την περίοδο κρίσης..
Ας πάνε στον αγύριστο όσοι θέλουν να κάνουν τη βόλτα τους.. είτε με το καροτσάκι του μωρού τους, είτε με το αναπηρικό τους καροτσάκι, είτε, απλά, αγκαλιά…
Για αυτούς ο Πειραιάς δεν έχει χώρο να περπατήσεις, δεν έχει κάδο απορριμμάτων, δεν έχει παγκάκια.
Οι Κάτοικοι θα ζητήσουν το λόγο και θα παρέμβουν στη διαδικασία. Όμως, όπως μου εξομολογήθηκε ένας από αυτούς, καλό θα είναι να υπάρχουν κι άλλοι πολίτες… έστω από τα θεωρεία.


Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Οι ναυτεργάτες επέλεξαν το δρόμο της πάλης συνεχίζοντας την απεργία τους

Σήμερα,συνεδρίασε η ΠΝΟ και απεφάσισε την συνέχιση για 48 ακόμη ώρες της απεργίας μέχρι τις 06.00 ώρας της Τρίτης 30 Νοεμβρίου 2010.

Οι ναυτεργάτες συνεχίζουν  τις κινητοποιήσεις τους αφού δεν υπήρξε εξέλιξη στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους :

«Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις η Διοίκηση κατέληξε στην αυτονόητη απόφαση να συνεχίσει την απεργιακή κινητοποίηση μέχρι την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων.

Έτσι η απεργία μας συνεχίζεται Πανελλαδικά με νέα 48ωρη απεργία από 06.00 ώρας της 28ης Νοεμβρίου 2010 μέχρι 06.00 ώρας της Τρίτης 26 Νοεμβρίου 2010 και με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης και περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή ΣΣΕ 2010, ήτοι : 1/Ακτοπλοϊκά Επιβατηγά – Οχηματαγωγά, 2/Μεσογειακά Φορτηγά, 3/Ακτοπλοϊκά Φορτηγά κάτω των 500 κοχ

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ανακοίνωση του διασωματειακού 24ωρη στα ΜΜΕ



ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010


ΟΙ Φοιτητές δείχνουν το δρόμο της ανατροπής

Το καπιτα…ληστικό σύστημα πάνω στο οποίο έχει δομηθεί ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωζώνης θα καταρρεύσει με πάταγο. Οι νέοι, οι φοιτητές, οι μαθητές όλης της Ευρώπης δίνουν το σύνθημα.
Διαδηλωτές –φοιτητές σε Ιταλία Αγγλία και Ελλάδα ενώνουν τις φωνές τους διεκδικόντας μια καινούργια δίκαιη Ευρώπη

Ιταλία: Φοιτητές «καταλαμβάνουν» το Κολοσαίο…



Αγγλία: Το Λονδίνο στα χέρια των φοιτητών 

Οι ναυτικοί συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα

Συνεχίζεται   μέχρι τις 06.00 το πρωϊ της 28ης Νοεμβρίου 2010 η απεργία των ναυτεργατών.
Μέχρι τι πρωί της Κυριακής θα έχουν συμπληρωθεί πέντε 24ωρα απεργιακών κινητοποίησεων και έπεται συνέχεια εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις με την υπογραφή της ΣΣΕ με την ΕΕΝ.
Οι ναυτικοί αγωνίζονται  για την ικανοποίηση πάγιων, δίκαιων αιτημάτων τους  όπως η αντιμετώπιση επί τέλους της μάστιγας της ανεργίας, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την δεκάμηνη απασχόληση στα ακτοπλοϊκά-επιβατηγά πλοία και βεβαίως το μείζονος και κυρίαρχης σημασίας ζήτημα της ίδρυσης Ανεξάρτητου Ταμείου Ανεργίας για τους ναυτικούς που συνιστά κεντρικό άξονα και πρώτιστη σταθερά για την ΠΝΟ και τους Έλληνες ναυτεργάτες.
Ακόμη, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον άλλοτε εύρωστο και παλαιότερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας μας, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, ειδικότερα δε οι γνωστές σοβαρές περικοπές στις συντάξεις των απομάχων του κύματος που αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίες, ενώ είναι εκείνοι που διαχρονικά στήριξαν το Ταμείο τους με ασφαλιστικές εισφορές σε συνάλλαγμα, συνιστά μια απαξιωτική και οδυνηρή πραγματικότητα για τους συνταξιούχους ναυτεργάτες.


Ο Εργασιακός μεσαίωνας της COSCO

Ένα χρόνο μετά την παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα του Πειραιά στην Σ.Ε.Π. Α.Ε. θυγατρικής της COSCO, οι συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο χώρο παραπέμπουν σε εργασιακό μεσαίωνα σε σχέση με το Ευρωπαϊκό πρότυπο στον κλάδο της λιμενεργασίας. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από το ψήφισμα της συνέλευσης του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC). Στο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι στην προβλήτα ΙΙ γίνεται κατάφορη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων και άσκησης συνδικαλιστικής δράσης, το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης ενώ γίνεται αναφορά για έλλειψη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά τα ωράρια εργασίας. Ταυτόχρονα, δημοσιεύματα αναφέρονται στην ύπαρξη μαύρης, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας μέσω υπεργολαβιών και σε αδήλωτη εργασία. Αυτή η ζοφερή κατάσταση είναι προϊόν της σύμβασης που υπέγραψε η Ο.Λ.Π. Α.Ε. με την Σ.Ε.Π. Α.Ε. την οποία θεσμοθέτησε με σκανδαλώδη νόμο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της εφαρμογής της, την οποία διευκόλυνε και ενίσχυσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές της δεσμεύσεις.
 Ο αγώνας των λιμενεργατών του Πειραιά δεν κατόρθωσε να αποτρέψει το ξεπούλημα του λιμανιού, οι εξελίξεις όμως επιβεβαίωσαν τους λιμενεργάτες και όλους εμάς που αγωνιστήκαμε μαζί τους. Τέτοιες «επενδύσεις» όχι μόνο δεν βελτιώνουν τη ζωή των εργαζόμενων, αλλά αποτελούν ένα ακόμη όχημα για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Αυτή τη στιγμή, στην προβλήτα που ανήκει στην Κόσκο οι εργαζόμενοι αμείβονται με το μισό μεροκάματο απ’ αυτό των συναδέλφων τους στην προβλήτα που ανήκει (ακόμα) στον Ο.Λ.Π., λίγα μέτρα πιο πέρα. Εργάζονται σε συνθήκες κινεζικού μεσαίωνα, ως ανειδίκευτοι και συχνά ανασφάλιστοι, τους απαγορεύουν τη συνδικαλιστική δράση ακόμα και την επαφή με το σωματείο των λιμενεργατών, που προσπαθεί να τους εντάξει στη δύναμή του. Η δουλειά στην προβλήτα του ΟΛΠ έχει πέσει κατακόρυφα, όπως και οι μισθοί. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για την επανακρατικοποίηση του ΟΛΠ με εργατικό έλεγχο και καλούμε σ’ αυτόν όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά. Οι θέσεις μας κερδίζουν έδαφος και στους λιμενεργάτες, γι’ αυτό και συνδικαλιστές από την Ένωση Λιμενεργατών Πειραιά συμμετείχε  στο ψηφοδέλτιο της «Ανταρσίας στο Λιμάνι».

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Κινητοποίηση στο Σκάι στο Ν. Φάληρο... Κλείνουν "Το Βήμα" - Απεργία στα ΜΜΕ

Συγκέντρωση έξω από το Σκάι στο Φάληρο, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες των ΜΜΕ, με αφορμή την απόπειρα του ομίλου Αλαφούζου να σπάσει τις ΣΣΕ με ατομικές συμβάσεις που «κουρεύουν» αποδοχές και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συνέλευση των τεχνικών μέσα στο σταθμό, με το ΔΣ της ΕΤΕΡ και απόφαση όλων να μην υπογράψει κανένας τις ατομικές συμβάσεις.
Στη συνέχεια ήρθαν εκπρόσωποι από όλα τα κλαδικά των ΜΜΕ, έκανε ένα χαιρετισμό ο Σόμπολος και πήγε να φύγει υπό τις διαμαρτυρίες εργαζομένων που ζητούσαν τουλάχιστον στάση εργασίας για την πορεία της Τρίτης προς το υπουργείο Εργασίας.
Εκείνη την ώρα βγήκαν οι τεχνικοί που ζήτησαν όλα τα κλαδικά να πάνε σε 48ωρη απεργία.
..."Καμαρώστε" το ιδιωτικό συμφωνητικό που μοιράζει ο όμιλος Αλαφούζου (κάντε κλικ πάνω του). Φωτο από την πύλη του Σκάι...
Τα ΜΜΕ βράζουν. Ο Ψυχάρης αργά το βράδι της Πέμπτης αποφάσισε να κλείσει το ημερήσιο "Βήμα" και να το έχει σε ηλεκτρονική εφημερίδα, εκβιάζοντας για μειώσεις μισθών 20%-25% για όσουςε μείνουν... Στο δρόμο των περικοπών συνεχίζει επίσης και η Ελευθεροτυπία", το "Εθνος" (και άλλα μέσα στον όμιλο Μπόμπολα), στο Αλτερ.
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, ανακοινώθηκε ότι την Τρίτη ο χώρος των ΜΜΕ πάει σε 24ωρη απεργία, με την ΕΣΗΕΑ να έχει λάβει τέτοια απόφαση και να περιμένει και τα υπόλοιπα κλαδικά. Όντας η ΕΣΗΕΑ το μεγαλύτερο κλαδικό σωματείο στα ΜΜΕ, οι απεργιακές της αποφάσεις επηρεάζουν σημαντικά την κίνηση και των υπολοίπων.
Την Πέμπτη έξω από την πύλη του Σκάι και πριν υπάρξουν οι ανακοινώσεις για το ΒΗΜΑ, αρκετοί εργαζόμενοι ζητούσαν 48ωρη απεργία, όπως άλλωστε είχαν ανακοινώσει πριν από λίγο καιρό στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ, αλλά και σε συνεδρίαση του μικτού συμβουλίου τα μέλη του ΔΣ.

Η μάχη κατά των ατομικών συμβάσεων ξεκινάει άγρια και μέσα στην καρδιά του... κτήνους των media, μαζί με τη νέα 48ωρη απεργία των πληρωμάτων στα καράβια που διεκδικούν υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Σκάι: "Δεν υπογράφουμε ατομικές συμβάσεις" ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: 15 Δεκ., όπως ο σεισμός 5 Μάη

Στο κλίμα αντίστασης που ξεδιπλώνεται προστίθενται και οι εργαζόμενοι στον όμιλο Αλαφούζου στο Νέο Φάληρο.
Οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται την ημέρα που η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προχωρούν την Πέμπτη 25/11 σε (ολίγη) 3ωρη στάση εργασίας 12-3μμ (συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος) με τη συμμετοχή όλων των κλάδων. Μια κινητοποιήση που γίνεται υπό την ασφυκτική πίεση στους χώρους δουλειάς εξαιτίας της κλιμάκωσης των επιθέσεων.
Η προετοιμασία για την 24ωρη γενική απεργία που έχουν κηρύξει στις 15 Δεκεμβρίου μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο σεισμό... α λα 5 Μάη. Οι συγκοινωνίες (φωτό από την περιοδεία της "Ανταρσία στο Λιμάνι" στην ΕΘΕΛ), που είναι στην αιχμή του δόρατος της επίθεσης στις ΔΕΚΟ ετοιμάζουν δυναμικό παρόν, ενώ και μια σειρά άλλοι κλάδοι κινητοποιούνται.

Στο συγκρότημα Σκάι–Καθημερινή. Οι πιέσεις της εργοδοσίας για μείωση 10% σε όλους τους μισθούς συνάντησε τη σθεναρή άρνηση των εργαζομένων.
Σε μια μαζική συνέλευση 100άδων εργαζομένων στο Σκάι με την παρουσία εκπρόσωπων από 13 σωματεία και ύστερα από συνάντηση που προηγήθηκε με τον εκπρόσωπο της εργοδοσίας Χ.Παναγόπουλο (ναι τον πρώην πρόεδρο της ΕΡΤ) όπου του διαμηνύθηκε να σταματήσει ο Σκάι την απόπειρα για ατομικές συμβάσεις και περικοπές, διότι θεωρείται αιτία ολοκληρωτικού πολέμου, οι εργαζόμενοι ήταν αποφασισμένοι.
Την τρίτη 23/11 με γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση του Σκάι κατέληξαν στην παρακάτω απόφαση:

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Απεργιακό μπαράζ που "μυρίζει" μπαρούτι

Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα. Όχι μόνο στο μέτωπο της οικονομίας, αλλά και στο μέτωπο των απεργιών, της κοινωνίας.
Τα νέα μέτρα περικοπών και λιτότητας, το άπλωμα της κρίσης με την υπαγωγή της Ιρλανδίας στο «μηχανισμό στήριξης», οι φόβοι για την Πορτογαλία και την Ισπανία...η γενίκευση των σκληρών μέτρων, γενικεύει και τις αντιδράσεις.
Ήδη στην Πορτογαλία τα συνδικάτα καλούν σε γενική απεργία την Τετάρτη 24/11 και η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και στην Ελλάδα.
Οι εργαζόμενοι σε όλες τις συγκοινωνίες συντονίζονται για κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις απέναντι στο νομοσχέδιο που βάζει μαχαίρι στις ΔΕΚΟ με αιχμή τα μέσα μαζική μεταφοράς. Στα καράβια οι ναυτεργάτες προχώρησαν στην πρώτη 24ωρη απεργία την Τρίτη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων και οι απεργοί συνεχίζουν με νέα 48ωρη.
Στους εργαζόμενους στους δήμους που έβαζαν μπρος για την προοπτική απεργίας διαρκείας, ύστερα από την έναρξη των απεργιών την περασμένη Παρασκευή, η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ αργά το απόγευμα της Τρίτης αποφάσισε αναστολή με πρόταση ΠΑΣΚΕ (έβαλε το χεράκι του και το ΠΑΜΕ). Αλλά τίποτε δεν τελείωσε.
Στα δημόσια νοσοκομεία τα σωματεία καλούν σε δωρεάν εξετάσεις απέναντι στα μέτρα για χρεώσεις από 3-10 ευρώ και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.
Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα έξω από το υπ. Παιδείας και συζητούν απεργίες.
Οι φοιτητές αντιδρούν ήδη με κυλιόμενες καταλήψεις σε μια σειρά σχολές (πολλαπλασιάζονται) για το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου, που φέρνει το Μνημόνιο στην Παιδεία.
Στα ΜΜΕ οι αντιδράσεις συνεχίζονται, στο Σκάι, στην Απογευματινή και σε μεγάλους ομίλους όπως ΔΟΛ (συναυλία την Τρίτη) και τον Πήγασο κόντρα στις απολύσεις, με την ΕΣΗΕΑ να προετοιμάζει πιθανώς απεργιακή κινητοποιήση.
Η "Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση - ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ" συμπαραστέκεται, στηρίζει κι απλώνει τις μάχες που ανοίγουν και καλεί τους εργαζόμενους τους νεολαίους στον Πειραιά να σταθούν αλληλλέγγυοι, πέρα από τις κινδυνολογίες από τα "παπαγαλάκια" στα ΜΜΕ και τους συμβιβασμούς (και τις πιθανές ντρίπλες) συνδικαλιστικών ηγεσιών. Οι μάχες που ανοίγουν μας αφορούν όλους... και χρειάζεται να ενωθούν!!!
24ωρη Γενική Απεργία 15 Δεκεμβρίου...

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Δήμοι: Ενα βήμα πριν την απεργία διαρκείας Κλιμάκωση με 48ωρη Δευτέρα - Τρίτη

Κλιμάκωση με 48ωρη απεργία στους δήμους απαντά το σωματερίο των εργαζομένων (ΠΟΕ-ΟΤΑ) στην κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης, με την εφαρμογή των περικοπών του "Καλλικράτη" και την αφαίμαξη των μισθών για να ξεπληρωθεί το χρέος στους τραπεζίτες.
Επίσης σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι ναυτεργάτες (ΠΝΟ) στην ακτοπλοϊα για τη υπογραφή συλλογικής σύμβασης, με τους εφοπλιστές να κατηγορούν τους εργαζόμενους ως "ακριβοπληρωμένους".
Στους δήμους από το πρωί της Δευτέρας 22/11 γίνονται γενικές συνελεύσεις σε όλους του δήμους και την Τρίτη αποφασίζουν ξανά για τη συνέχεια.
Στον Πειραιά η γενική συνέλευση είναι στο κεντρικό γκαράζ του δήμου Πειραιά στη Ρετσίνα 8 πμ.
Οι εργαζόμενοι στους δήμους απεργούν ενάντια στις περικοπές μισθών, τις απολύσεις, τα χαράτσια του "Καλλικράτη" στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση - ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ» είναι στο πλευρό των απεργών και απλώνει τη συμπαράσταση.
Το πρωί της Παρασκευής στην απεργιακή φρουρά μπροστά στην είσοδο του Δημαρχείου Πειραιά βρέθηκε κλιμάκιο της αντικαπιταλιστικής κίνησης που μετέφερε την αλληλεγγύη και στήριξη στον αγώνα.
Ξεκίνησαν με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 19/11 και με αποχή από την εργασία το Σάββατο και την Κυριακή και συνεχίζουν με την προοπτική για απεργία διαρκείας.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ! 1,2,3,... ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΤΑΡΣΙΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Στο κλίμα του πολιτικού σεισμού που προκάλεσαν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, έγινε η πανηγυρική εκδήλωση της «Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Κίνησης - ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ» την Κυριακή το πρωί.
Τη συζήτηση άνοιξε ο υποψήφιος επικεφαλής της κίνησης Θανάσης Διαβολάκης και στη συνέχεια ο Νίκος Καβαδάς, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στον Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής» στην Αττική.
Και οι δυο υπογράμμισαν ότι τα εντυπωσιακό πρώτο κατέβασμα στον Πειραιά της αντικαπιταλιστικής κίνησης, οδήγησε σε ντέρμπι για την εκλογή έδρας στο δημοτικό συμβούλιο, με 1850 ψήφους και ποσοστό 2,71%. Γεγονός που συζητήθηκε κι έκανε τη διαφορά στον Πειραιά, βάζοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερα καθήκοντα στην πορεία της παρέμβασης στις μάχες που είναι μπροστά... "με αέρα στα πανιά".
Ένα αποτέλεσμα που δεν έπεσε από τον ουρανό, σημείωσαν.

Δευτέρα 22/11 αγοράζουμε-διαβάζουμε την «Απογευματινή των εργαζομένων»


Η "Απογευματινής των εργαζομένων" από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, κυκλοφορεί στα σημεία διανομής των free press. Διαβάστε με ένα κλικ όλη την εφημερίδα. “Αντιστεκόμαστε......γιατί έτσι οφείλουμε στην επαγγελματική και προσωπική μας αξιοπρέπεια. Γιατί μάθαμε να μη λυγίζουμε στις δυσκολίες.Αντιστεκόμαστε γιατί μια ιστορική εφημερίδα, μια επιχείρηση με 130 εργαζομένους, μπορεί να σωθεί. Ακόμη και τώρα, την ύστατη στιγμή. Προσπάθησαν να μας εμποδίσουν. Τίποτε, όμως, δεν πρόκειται να μας σταματήσει. Με την έκδοση της “Απογευματινής των Εργαζομένων” σήμερα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Και ενώνουμε τη φωνή μας, με τις φωνές όλων των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν – με πρόσχημα την κρίση – μια πρωτοφανή προσπάθεια καταπάτησης ακόμη και στοιχειωδών δικαιωμάτων".
Εργαζόμενοι στην "Απογευματινή"

Οι 130 απλήρωτοι και υπό την απειλή της πτώχευσης εργαζόμενοι της “Απογευματινής” κάνουμε πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο: Η δική μας εφημερίδα, η “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ”, κυκλοφορεί ως free press έντυπο. Αναζητήστε την σε όλα τα σημεία διανομής δωρεάν εφημερίδων.
Επιθυμία μας με την έκδοση της “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ” είναι να αναδείξουμε όχι μόνο το δικό μας πρόβλημα, ιδιαίτερα εν όψει της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η εταιρεία “Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ” και εκδικάζονται στις 23 Νοεμβρίου, αλλά μέσω του ρεπορτάζ και τα προβλήματα που “καίνε” την ελληνική κοινωνία και τους εργαζόμενους. Προσφέρουμε ουσιαστική και αδέσμευτη ενημέρωση. Ζητάμε συμπαράσταση από τους αναγνώστες μας. Και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Είμαστε παρόντες. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη σωτηρία της ιστορικής αυτής εφημερίδας.
Το περίεργο είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της “Εκδόσεις Απογευματινή ΑΕ” κ.Κώστας Σαραντόπουλος από την πλευρά του κάνει και σήμερα ό,τι μπορεί για να βυθίσει το σκάφος: Προκειμένου να εμποδίσει τους 130 απλήρωτους εργαζόμενους να εκδώσουμε την “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ”, έστειλε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής εξώδικο στο πρακτορείο ΑΡΓΟΣ, ζητώντας απ’ αυτό να μην διανείμει την εφημερίδα στα περίπτερα!

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Προς απεργία διαρκείας τους δήμους

Ξεκίνησε την Παρασκευή 19/11 η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των  εργαζομένων στους Δήμους, με απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ, με προοπτική να γίνει διαρκείας.
Από τα ξημερώματα της Πέμπτης 18/11 ήδη είχαν προχωρήσει σε κατάληψη συμβασιούχοι, εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Πειραιά καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες.
Οι αντιδράσεις δείχνουν πως φέρνουν αποτέλεσμα, όσο πιο δυναμικές και αποφασιστικές είναι.
Οι συμβασιούχοι στον τομέα καθαριότητας αποχώρησαν από την είσοδο του κτιρίου, την οποία είχαν καταλάβει από το πρωί της Πέμπτης, διεκδικώντας υπερωρίες και νυχτερινές προσαυξήσεις δυο μηνών. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Σωματείου των εργαζομένων Βασίλη Γκιτάκο, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του δήμου Γ. Οικονομόπουλο, παρουσία της διευθύντριας καθαριότητας, ο οποίος και δεσμεύτηκε ότι τη Δευτέρα θα υπογράψει τις εντολές, έτσι ώστε να προχωρήσει το θέμα των πληρωμών.
Μερ αυτό τον τρόπο η απεργία διαρκείας στους δήμους μπορεί να οδήγησει σε άτακτη υποχώρηση την κυβέρνηση της τρόικας
Οι εργαζόμενοι στους δήμους απεργούν ενάντια στις περικοπές μισθών, τις απολύσεις, τα χαράτσια του "Καλλικράτη" στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση - ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ» είναι στο πλευρό των απεργών και απλώνει τη συμπαράσταση.
Το πρωί της Παρασκευής στην απεργιακή φρουρά μπροστά στην είσοδο του Δημαρχείου Πειραιά βρέθηκε κλιμάκιο της αντικαπιταλιστικής κίνησης που μετέφερε την αλληλεγγύη και στήριξη στον αγώνα.
Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας ήταν 10πμ στην πλατεία Καραϊσκάκη, με διαδήλωση προς το υπουργείο Εσωτερικών.
Αποχή από την εργασία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή, όπου σε νέα συνεδρίαση και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα αποφασιστεί το πρόγραμμα κινητοποιήσεων της ερχόμενης βδομάδας.
Αιτήματα της απεργίας είναι η υπογραφή ΣΣΕ, η αναπλήρωση των απωλειών στο εισόδημα, επαναφορά και διεύευνση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, προσλήψεις μονίμου προσωπικού.
Σημειώνεται ότι ο ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος υπέγραψε απόφαση με την οποία προβλέπεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση 19.666.039 ευρώ, από το υπουργείο Εσωτερικών προς τους ΟΤΑ α' βαθμού, για κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού μερικής απασχόλησης.
Όπως αναφέρει η απόφαση, πρόκειται για προσωπικό, που προσλαμβάνεται στο πλαίσιο της υλοποίησης εγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων των ΟΤΑ α' βαθμού, για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο του ν. 3250/04.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Κατάληψη συμβασιούχων στο Δημαρχείο





Σε κατάληψη του Δημαρχείο Πειραιά έχουν προχωρήσει συμβασιούχοι από τα ξημερώματα της Πέμπτης 18/11.
Οι συμβασιούχοι, εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Πειραιά, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της εισόδου του Δημαρχείου καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες.
Την Παρασκευή 19/11 ξεκινούν ακουγόταν απεργία διαρκείας οι εργαζόμενοι στους δήμους ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια στις περικοπές των μισθών, τις απολύσεις, τα χαράτσια του "Καλλικράτη"
στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση – ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ» είναι στο πλευρό των απεργών και απλώνει τη συμπαράσταση.